Son Gönderiler

Arşivlenmiş Gönderiler

Çalışma Şekilleri ve Kullanım Amaçlarına Göre Lisans Tipleri

Ezgi Sena Satılmış

Çalışma Şekillerine Göre Lisanslar

1. Çakılı Lisans

Çakılı lisans özetle tek kullanıcı lisansı olarak anlatılabilir. Lisans, host ID’sine sahip belirli bir bilgisayar için geçerlidir. Lisansın geçerli olduğu bilgisayarı istasyon sunucusu olarak çalıştırmaya, lisansı başka bilgisayara aktarmaya, bilgisayarı kopyalama ve çalıştırmaya izin verilmez.

 
 
 

2. Yüzer Lisans

 

Yüzer lisans, birkaç kullanıcıya yazılımı kullanma hakkı verir. Yazılım, belirli bir ağda birbirine bağlı olan istasyona kurulur ve kullanılır.

 
 
 

Lisanslar, ağa bağlı merkezi bir lisans sunucusunda bulunur. Gerektiği zaman sunucudan alınırlar. Bu ancak sunucuda kullanılabilecek lisanslar olduğu sürece mümkündür.Eğer tüm lisanslar başka kullanıcılar tarafından alındıysa, kullanıcının lisans boşa çıkıncaya kadar beklemesi gerekmektedir.

 

3. Dongle Lisans

Dongle, lisanslı yazılımların güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak ve lisans şartları kapsamı dışında kullanılmaması için geliştirilmiş bir donanımdır. Dongle lisans takıldığı sisteme ekstradan bir özellik sunmaz. Bu donanımların tek işlevi, yazılımın lisansının zarar görmesini engellemek ve yazılımın belirlenmiş şartların dışında kullanılmamasını sağlamaktır.

 
 

Kullanım Amacına göre Lisanslar

1. Ücretsiz Lisans

Ücretsiz lisansların dağıtımı ve lisansın kullanımı ücretsizdir. Ücretsiz yazılımlara internet üzerinden ulaşmak çok kolaydır ve rahatça indirip kullanılabilirler. Ücretsiz lisans herhangi bir özellik ve süre kısıtlaması olmadan ücretsiz olarak kullanılır. Ücretli satılan bazı lisanslı yazılımların içerik ve özellik bakımından daha noksan fakat ücretsiz sürümleri de olabilir.

2. Eğitim Lisansı

 

Eğitim lisansı öğrenci ve akademisyenlerin eğitim amaçlı erişim hakkına sahip olduğu lisans türüdür. Eğitim lisansının öncelikli amacı öğrencileri ve akademisyenleri desteklemektir.

 

Lisans türlerinden bahsederken satın alma, kiralama ve bakım bedeli kavramlarına da değinmek doğru olacaktır.

3. Ticari Lisans

3.a Satın Alma

Yazılımın lisansını satın almak için belirlenmiş ödeme yöntemlerinden biriyle ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu ödemenin sonucunda lisans hakkına sahip olursunuz. Sahip olduğunuz lisans sayesinde satın aldığınız yazılımı belirlenen lisans şartları içerisinde kullanabilirsiniz.

3.b Kiralama

Lisans kiralama hizmetinin en büyük faydası lisansı kiralayan işletmelerin her zaman güncel kalma şansına sahip olmasıdır. Lisansı kiralayan işletmeler yazılımın güncel halini kullanma imkanına sahip olurken bir yandan da sistemlerini yenileme şansı elde ederler. Lisansı satın almak yerine lisansı kiralarsanız başka bir yazılım kullanmak istediğinizde yüksek maliyetlerle uğraşmazsınız. Ayrıca lisansı kiraladığınız zaman istediğinizde sonlandırma hakkına da sahip olursunuz.

3.c Bakım Bedeli (Maintenance)

Yazılıma sahip olan işletmeler için yazılımın getirisinin ve faydasının yüksek olması ancak düzenli olarak yazılımın güncellenmesi ve yeni özelliklerin eklenmesi ile sağlanır. Yazılımın güncel bakımlarının yapılması halinde kullanılan ürünün en güncel sürümüne, yeni eklenen özelliklere sahip olunabilir.

 

C. Yazılımlar ve Lisans Tipleri

RoboDK, robot manipülasyonu yapmanızı ve proje hayata geçmeden simülasyonunu görmenizi sağlar. RoboDK üzerinden geniş robot kütüphanesine erişebilirsiniz. Daha detaylı bilgi sahibi olmak için RoboDK Programı'na bakabilirsiniz. RoboDK lisanlarından olan Eğitim lisansı ve Professional lisansı kullanmanız için RoboDK programını satın almalısınız. Bu iki lisans tipinden birini kullanırken ilk yıldan sonra isteğe bağlı lisans bakımı yaptırabilirsiniz.

 

ZW3D içerisinde CAD ve CAM özellikleri bulunduran bir yazılımdır. Daha detaylı bilgi sahibi olmak için ZW3D Programı'na göz atabilirsiniz.

 

ZW3D'nin lisans tiplerini ve lisans özelliklerini öğrenmek için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kategori: ZW3D, RoboDK

Leave a comment